Vaak zeggen we aan het einde van een week: hè, is er alweer een week om..!? Waar blijft de tijd, wat heb ik eigenlijk gedaan? Als ik bewust naga wat ik heb gedaan herinner ik me een aantal zaken en voel ik weer hoe het was, of iets leuk of onprettig was. Maar ook herinner ik me veel niet meer, de tijd (en wat ik in die tijd heb gedaan) is als zand door mijn handen geglipt. Ik kan dan wat spijt ervaren, heb ik wel bewust geleefd? Of heb ik me laten leven? Zat ik eigenlijk wel zelf aan de knoppen van mijn leven?

Ik realiseer dan dat ik veel op de automatische piloot heb gedaan. Ik was er niet altijd bewust bij, bij wat ik aan het doen was. En dat is op zich niet erg, het is prima om routinematig een aantal dingen te doen terwijl je met je gedachten ergens anders was.

Stofzuigen, bedden opmaken, naar de winkel fietsen of het gras maaien. Ik laat dan vaak mijn gedachten de vrije loop en switch af en toe bewust naar wat ik aan het doen ben: stof zuigen, het laken om het dekbed krijgen, de wind op mijn wangen voelen als ik fiets of het gras ruiken dat ik maai.

Dat switchen of schakelen tussen de automatische piloot en bewust zelf aan het stuur van mijn geest zitten: dat is een belangrijk onderdeel van de mindfulnesstraining. Je bewust worden waar je nu bent met je gedachten. Omdat die gedachten ons mee kunnen nemen naar een stemming of gedrag dat we liever niet willen. Of omdat we niet het gevoel hebben te genieten van het leven. Bewust zijn verdiept je leven.